Schipperke puppy kopen.

En dan is het zover, u denkt erover een puppy aan te schaffen.

Meestal is er een wachtlijst waar u op kunt gaan, dat houdt bij mij in dat ik u op de hoogte breng als het nestje geboren is. Daarna kunt u beslissen of u een puppy van mij kopen wilt.

De hondjes blijven 8 weken bij de moeder, ze worden bij mij in huis geboren en zijn constant in contact met alles wat er normaal in een gezin gebeurt. Als ze vijf weken zijn gaan ze ook naar buiten om daar te wennen aan alle geluiden en omstandigheden. 
Ze leren zo ook al een beetje buiten hun behoefte te doen.

 

Met zo'n zes weken leeftijd komt de medewerker van de Raad van Beheer langs om de hondjes te chippen en dna van ze te nemen.

Als dat klaar is hebben de dieren hun stamboom inclusief de naam die we in de eerste levensweek al doorgaven bij de melding dat het nest geboren is.

Verder zijn ze iedere twee weken ontwormd en nadat de RvB medewerker het nest gechipt heeft gaan we naar de dierenarts voor controle van alle kleintjes. Hartjes luisteren, oortjes kijken, alles wordt gecontroleerd en in het paspoort geschreven. Ze worden dan ingeënt en blijven daarna nog twee weken voor ze naar hun nieuwe huis gaan. (Buitenland blijft langer ivm rabiës vaccin)

 

Bij ons hebben we de jonge Schipperke al gewend aan het slapen in een bench. De eerste week bij u thuis raden we aan het hondje met de nestgeur lap die u kreeg in zijn bench naast uw bed neer te zetten.

Als hij dan in de nacht piept steekt u uw hand even uit zodat hij ziet dat u er bent, hij zal zich dan snel neerleggen bij de nieuwe situatie.

Dan na een paar dagen verschuift u de bench met de Schipperke steeds iets verder richting waar u besloot de hond te willen hebben.

Zo verloopt de gewenning over het algemeen soepel.

Verder heeft de kleine Schipperke veel slaap nodig, goed puppy voer tot hij 8 maanden oud is en dan krijgt hij voer voor volwassen honden.

Hij krijgt drie tot vier keer per dag eten, de laatste keer rond half zes 's avonds zodat hij niet met een volle darm midden in de nacht naar buiten wil.

De laatste keer voor de nacht laat ik ze rond half twaalf uit, 's morgens tegen zeven is hij meestal nog mooi droog. En moet opgepakt en meteen naar buiten gedragen worden waar hij dan meteen plast. Een hond is wat zindelijk maken vergelijkbaar met kinderen, ze worden het op hun eigen tijd. Sommigen zijn zindelijk als ze acht weken zijn, maar anderen laten na twee maanden zo nu en dan nog een verrassing in huis achter. Een "vergissing" goed schoonmaken met wat schoonmaak azijn helpt het niet nog een keer "daar" te doen omdat de baas daar de geurvlag van zichzelf neergelegd heeft. Regelmatig uitlaten na het eten, slapen en spelen vangt de grootste nood op. Een hond is van nature een schoon dier.

Een puppy van ons krijgt een halsband om.

Een lap met nestgeur mee.

Puppy pakket met voer voor de eerste week.

Uiteraard met stamboom dna certificaat en paspoort.

 

Voor opvoed advies blijf ik altijd beschikbaar.

 

 

Op ongeveer drie weken leeftijd gaan de hondjes met elkaar spelen en sociale contacten ontwikkelen.

Wij mensen worden door de hond als soortgenoot gezien, daarom is het zo belangrijk dat de dieren al van het begin van hun bewustzijn mensen om zich heen ervaren.
In de achtste levensweek proberen ze uit wat er gebeurt als je ruw met elkaar omgaat, deze hondjes hebben dan geleerd dat "hard-tandig" zijn niet wordt gewaardeerd.

Jonger uitgevlogen hondjes leerden dat nog niet dus zal de mens hen dit bij moeten brengen.

De leeftijd van acht weken om uit te "vliegen" is dan ook erg belangrijk voor de ontwikkeling van het jonge hondje.

Het socialiseren van de Schipperkes moet dan ook door de nieuwe baas voortgezet worden, om zo een onbevangen, rustige zelfbewuste en evenwichtige viervoeter te worden.

U ziet op deze foto drie weken oude hondjes in hun start contact te leggen. Er wordt hierbij gegromd soms gejankt, en kleine schermutselingen afgehandeld.

Even later slapen ze weer, "lepetje aan lepeltje."

 

Nikita op deze foto nog jong vindt het geweldig haar kleine zus nu goed te mogen bewonderen, erbij springen in de werp kist in huis om de familieleden te leren kennen resulteerde in een "draai om de oren" van mamma Nelleke.

De wasmand is het vervoermiddel waar we het hele nest in naar buiten kunnen dragen. 

Hierboven hondje van zeven weken oud, en hieronder ziet u het "speelkwartier" de kleintjes worden regelmatig naar buiten gebracht om te plassen en met de roedel om te leren gaan.

Een tweede Schipperke erbij

Twee Schipperkes in huis is erg leuk.

Maar.... om te beginnen is het verstandig dat men niet meteen twee puppy's tegelijk aanschaft.

Waarom niet? Omdat het erg lastig is een tweetal tegelijk goed op te voeden, er ligt een plas onder de tafel, wie o wie deed dat?
Spreekt men één van de twee erop aan is de kans groot dat u de onschuldige Schipper treft, en hem bestraffen maakt dat hij zich onzeker gaat voelen en daardoor juist dingen gaat doen die ongewenst zijn.

De zondaar blijft doen wat hij deed en daardoor raakt men de grip op de opvoeding een beetje kwijt.

 

En zo zijn er een aantal opvoedings dingetjes die men heel makkelijk had kunnen voorkomen wanneer het eerst aangeschafte hondje al is opgevoed.

Verder is een eerste Schipperke, als hij alleen in het gezin wordt opgenomen sterker op de baas gericht dan wanneer hij een speelmakker heeft. En als u later dan een tweede hondje erbij neemt zal de eerste aan het volgende dier "vertellen" hoe het er normaal in huis aantoe gaat. Dan gaat de opvoeding in de regel veel soepeler.

Dus daarom raden we aan een tweede hondje aan te schaffen als de eerste ongeveer een jaar oud is.

 

 

 

Dit is Inci de Wakkere Rakker, zij woont in Zwitserland

Schipperke Roderick de Wakkere Rakker roepnaam Rudy zoon van Nelleke en Lex

Hij laat zien hoe een Schipperke "danst," Daar zijn in België zelfs competities voor geweest.



Het hoe en wat over de Bench


Van verschillende mensen heb ik vragen gekregen over hoe groot de bench moet zijn en meer van dit soort praktische vragen.
Wij gebruiken een bench van ongeveer 65x45 cm en dat is de maat Jack Russel.
Het komt niet op een paar centimeter aan.
Eigenlijk is het zo dat de hondjes een kenneltje willen hebben waar ze precies inpassen als ze languit liggen.
Ze vinden het fijn om onder een dakje te liggen en het deurtje van de bench staat eigenlijk altijd open.
Als het jonge hondje mee gaat krijgt het van mij een kleedje mee met geur van het nest, wanneer dit thuis gekomen meteen in de bench wordt gelegd is dat een mooi verlengstuk van het vertrouwde nest.
In het begin is het erg belangrijk dat de bench zo klein wordt gemaakt dat er geen ruimte is om naast de ligplek een latrine te maken.
Dus moet de ruimte even kleiner worden gemaakt met behulp van stevig karton of een pak met kranten of iets dergelijks.
Meestal is dit als de nachten mooi droog zijn gebleven na een week al niet meer nodig.

 

Als de pup moe wordt is het fijn om hem even in de bench te leggen met het deurtje open, iedereen weet dan dat er rust nodig is en het hondje wordt niet gestoord, of misschien onder de voet gelopen. Wanneer u even van huis gaat en het hondje kan niet mee, kunt u hem nadat er even met hem gespeeld is om hem moe te maken, gerust een tijdje opsluiten met een kluif of een speeltje.
Hij zal dan leren dat hij best zo'n anderhalf tot twee uur alleen moet kunnen zijn.
Als het hondje moe is gaat dit zonder problemen, wanneer dat echter niet het geval is wordt er hevig geprotesteerd en dat maakt het opvoeden lastiger bovendien gaat de hond de bench als gevangenis zien en dat willen we niet.
Als het hondje jammert, gaat het bij mij net als met kleine kinderen, hongerig, dorstig soms nog even plassen, dit alles is gebeurd, je hebt een poos gespeeld en wilde onder de tafel gaan slapen?
Nu moet je in de bench want ik ga boodschappen doen en wil geen grote boodschap onder de tafel vinden als ik straks terug kom.
Jammeren mag nooit worden beloond met iets leuks want dan leren ze dat dit loont en wordt het van kwaad tot erger.
Jonge schipperkes hebben heel veel slaap nodig, dus zal deze oefening, zeker als u het hem in het begin aanwent, niet moeilijk zijn.
Wanneer het hondje ouder wordt sluit ik hem eigenlijk nooit meer op. Alleen om te voorkomen dat "men" elkaars eten afpakt is reden om ze dan even op te sluiten bij ons.

 

Wij hadden voor Hymke een bench gekocht toen we haar als pup kregen en na twee maanden had ik hem vervangen door een mand, maar Hymke gaf aan de bench liever te hebben dan de mooie mand, dus heeft ze haar "hol" weer terug gekregen.
 
 

Hier ziet u een mooie reistas/bench voor in de auto

Verder heeft het hondje een halsbandje nodig.
Ik gebruik een leren bandje van 1 cm breed en zo'n 28 cm lang.
Dat is genoeg voor de eerste twee, drie maanden, daarna hebben ze meestal een iets grotere nodig.
Tuigjes vinden de schipperkes over het algemeen helemaal niet prettig zitten. Dat riempje om de borst is zo vervelend dat je daar niet mee kunt lopen, dit vraagt veel tijd om aan te wennen. Het ene hondje zal het snel accepteren een andere blijft het vervelend vinden. Aroufke heeft het nooit geaccepteerd, ze bleef er aan krabben en wilde dan niet fatsoenlijk lopen.

 

Het lijntje waar aan wordt gewandeld kan beter niet van leer zijn, voor kleine hondjes zijn dat zulke dunne riempjes dat ze die in een kleine vijf minuten doorgebeten hebben, en dat is heel vervelend als u net in de stad voor het stoplicht stond en die man de weg wees waarna de hond opeens los liep. Een heel dun kettinkje of stevig nylon is dan een betere keus. Verder geldt voor hondjes net als voor kleine kinderen oppassen met elektriciteit, snoeren en stekkers zijn mooi om op te bijten. 
Ik raad dan ook aan om die knabbel drang tegemoet te komen met voldoende bijtstokjes buffelhuid kluifjes enz. Dat scheelt al veel want een gedroogde kippenpoot knaagt lekkerder dan het snoer van de pc.
Tandenpoetsen is iets wat er tegenwoordig bij komt, als men de media mag geloven.
Maar het beste werkt een gewone runderschenkel bij de slager verkrijgbaar voor heel weinig geld (50 cent of zo).
Ik kook hem even om te voorkomen dat hij heel vet is, gekookt kun je het vet er een beetje afschrapen en hij gaat dan ook niet zo snel vies ruiken.
De hondjes moeten voor zo'n grote kluif wel iets ouder zijn, zo vanaf een maand of vier.
En als ze van mij zo'n bot krijgen pas ik die dag hun rantsoen er op aan, ze eten dan iets minder brokjes, om te voorkomen dat ze worden vetgemest.

 

Dit zijn zo een paar dingen die ik bij mijn eigen hondje op deze manier doe.
Natuurlijk staat het u vrij om de dingen op de manier te doen zoals u het heeft geleerd of het beste lijkt.
Er zijn met honden net als met kinderen veel mogelijkheden om het dier goed op te voeden.

 

Hondjes van een week of zes oud

Tieske haar vader is Lex moeder Ulayka van het Beukenerf roepnaam Jacky

En dan zijn ze opeens vijf maanden al weer

Dit is Posy 

een dochter van Bandito en Loulou de Wakkere Rakker kleindochter van Lex ongeveer een half jaar oud

 

Racker de Wakkere Rakker

Eerste kerstdag 2021